Applied kinesiology zijn zeer precieze, geïsoleerde diagnostische spiertesten en worden ook functionele neurologie genoemd: in een juiste context geplaatst weerspiegelen spierreacties wat er in hun zenuwbanen en besturingscentra omgaat en zijn ze in staat om op betrouwbare wijze onderliggende centrale en perifere processen zoals gewrichtslijden, orgaan-verstoringen, stofwisselings-en afweerproblemen aan de oppervlakte te brengen. Dit past perfect in de kerntaak van osteopathie, namelijk niet enkel het symptoom maar vooral het hele lichaam en oorzaken in kaart brengen.
Deze testen werden door collega dr. George Goodheart (USA, 1964) ontworpen als aanvulling en verfijning van de osteopathische en chiropractische besluitvorming en therapie. (AK Synopsis, DC Systems, 2002).
Buiten dit holistisch opleidingskader uitgevoerd heeft AK vandaag een ronduit slechte reputatie gekregen: zogezegde actieve en/of therapeutische bestanddelen worden door leken 'uitgetest' met een 'one armed bandit' test, de zogenaamde armlifttest die dan zou aantonen dat je deze stoffen nodig hebt. Net zoals bij de gelijknamige gokautomaten in Las Vegas leveren dit soort tests de patient weinig of geen winst.
Gedurende 10 jaar assisteerde Frédéric enkele wereldautoriteiten, zoals J.P.Meersseman DC (AC Milan), Joe Shafer DC (USA) en Andrea Cecchi DC (It.), o.a. tijdens jaarlijkse postacademische modules op de International Academy of Osteopathy, vooral tijdens de postacademische modules 'osteopathie in de sport'.
Een video-demo van een spiertestsessie vind je hier:
Die opgedane toegepaste neurologische expertise biedt vandaag hulp bij aanslepende dagelijkse vraagstukken, niet in het minst bij sportende patiënten, zoals 'waar komt mijn klacht vandaan?' of 'hoe komt het dat mijn blessure terugkomt en niet snel genoeg geneest?'
Als ze correct worden uitgevoerd én geïnterpreteerd kunnen deze testen leiden tot meer inzichten met betrekking tot de oorzaak van functionele klachten.
Ik stel vast dat meer en meer mensen vandaag eerder vroegtijdig in eerstelijnshulp deze methodiek komen opzoeken, wat een goede zaak is. Op dat moment zijn klachten met de juiste aanpak immers nog makkelijker omkeerbaar.
Als 'alles reeds is geprobeerd' of als patiënten te horen krijgen dat ze met hun klacht 'moeten leren leven', dan wordt de omkeerbaarheid van een probleem veel moeilijker in te schatten.
Heb je vragen of wil je meer weten over deze minder gekende onderzoeksmethodiek?
Wil je weten of deze aanvullende methode kan helpen om ook jouw probleem in kaart te brengen?
Neem dan ontact op via +32 496 52 21 14 of via ædit formulier.
Comments