top of page

OSTEOPAAT FRÉDÉRIC VAN BURM

frederick.jpg

Frédéric Van Burm, sportieve Gentenaar en pionier van osteopathie in de sport, speelde voetbal, tennis en squash, fietste ook een tijd lang en leeft zich vandaag vooral uit als padelspeler.

 

Hij is co-founder van de Osteopathiepraktijk midden het hart van alle sportbeleving in Gent, aan de Watersportbaan. Na eerdere studies (sportwetenschappen, kinesitherepie, manuele therapie) én simultaan met zijn eerste jobs aan de Vakgroep Fysische Geneeskunde van de Universiteit Gent (UZ Gent) haalde hij na 5 jaar extra studie zijn DO-diploma in de Osteopathie aan de International Academy of Osteopathy.

 

Nadien behaalde hij als één van de eersten de Europese certificering ‘osteopathie in de sport’ en ook de hoogste mogelijke academische graad in osteopathie: de 120 ECT Master of Science in Osteopathy, aan de University of Applied Sciences Innsbruck.

Naast zijn werk als praktiserend osteopaat inspireert hij de volgende generaties osteopaten als docent, aan de IAO in Kopenhagen, Gent en Antwerpen. Sinds hij op AC Milan collega Jean-Pierre Meersseman leerde kennen heeft hij de Applied Kinesiology en de kennis van Carrick neurology toegevoegd aan zijn osteopathisch onderzoek. Twee waardevolle aanvullingen om in de praktijk te differentiëren, de oorzaak van uw klacht te zoeken en werkhypotheses te staven of te weerleggen. 

 

10 jaar bijscholingen in die toegepaste kinesiologie met Joseph Shafer en Andrea Cecchi, de reeks klinisch redeneren op basis van bloedanalyses, orthomoleculaire interventies & kpni en geïntegreerd onderzoek vullen zijn innovatieve osteopatische expertise aan.

Mignolet_20140612083041_000_GMI2KJK0E.1-0.jpg
Osteo_FVBurm_ACarlier-36_DefR.jpg

Zijn ervaring als osteopaat en docent heeft in de sport al indrukwekkende referenties opgeleverd, zoals:
 

  • SV Zulte Waregem (Francky Dury)

  • AC Milan (Jean-Pierre Meersseman)

  • Red Bull Salzburg (Henrik Pedersen)

  • NBA New York Knicks (Dave Hancock, Andy Barr)

  • de Rode Duivels (Lieven Maesschalck)

  • HBK (Henrik Pedersen)

  • en tal van Olympiërs.

Al die ervaringen en trouwe patiënten, sportief of niet, hebben hem naar steeds meer efficiëntie en de best mogelijke behandelingen geduwd, zoals hij die nu in de praktijk in Gent toepast. 

 

In de praktijk in Gent werkt Frédéric samen met o.a. collega osteopaat-docent Anton Carlier, EMDR-en trauma psycholoog Nelis De Pessemier, rehabkinesist Jeff Hauspy en met een groeiend extern netwerk van artsen, tandartsen, podologen, diëtisten en studenten.

Osteo_FVBurm_ACarlier-7_DefR.jpg

RESEARCH / IINTERVIEWS / MENTIONS

01

Preliminary evidence of the efficacy of cranial osteopathy in professional football, een poster-project dat werd opgepikt door het Internationaal Olympisch Comittee voor hun Monaco congres in 2017. Dat onderzoek werd eveneens opgenomen in het toonaangevende Britisch Journal of Sports Medicine.

 

Lees link:
https://bjsm.bmj.com/content/51/4/400.2

02

Teeth and occlusal factors of male elite soccer players: risk factuur for re-injuries: samen met collega's Solleveld en Goedhart werd gekeken naar het effect van o.a. tandklemmen, focale haarden - plaatsen van mond-en darmdoorlaatbaarheid - op terugkerende typische blessurelast bij topvoetballers. Frédéric stelde deze studie in 2012 én 2016 voor op het World Congres of Science and Soccer (Gent) én op het FIFA-wereldcongress (Antalya, Tur.).

 

Lees link:

https://www.sportsinjurylab.com/ResultsfirstphaseresearchSportsInjuryLab.pdf

03

Het belang van het stomatognatisch systeem in de topsport, Nederlands tijdschrift, De Osteopaat.

 

Lees link: 

https://docplayer.nl/amp/12405624-Periodieke-uitgave-van-de-nederlandse-vereniging-van-osteopathie-december-2009-jaargang-10-nr-4.html

05

Osteopathie vs klassieke geneeskunde? Sommige operaties en pillen zijn perfect te vermijden, Knack interview,

 

Lees link:

https://www.knack.be/nieuws/ gezondheid/osteopathie-vs-klassieke-geneeskunde-sommige-operaties-of-pillen-zijnperfect-te-vermijden/

06

Met deze 30-koppige staf gaan de Rode Duivels naar het WK 2014 in Brazilië,

Lees link:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140410_01062823

07

Onze sterren zullen er staan op het EK, dubbelinterview Lieven Maesschalck & Frédéric Van Burm,

 

Lees link:
https://www.hln.be/rode-duivels/oud-verzorgers-vanduivels-stellen-natie-gerust-ze-zullen-er-staan-op-het-ek~a0806f41/?show=react

08

De klok tikt genadeloos voor Vincent Kompany, interview nav. terugkomende kuitblessures van de ex-Rode Duivel , HLN Voetbal, K.Terreur,

 

Lees link:
https:// www.hln.be/premier-league/dit-hoeft-niet-het-einde-te-betekenen-als-hij-zich-juistverzorgt~a9d5e3fa/

09

Witsel niet naar het EK door kinderhekje? Interview HLN Y.Beekman,

 

Lees link:
https://www.voetbalprimeur.be/nieuws/962481/opmerkelijk-heeft-kinderhekjeongeval-voor-blessure-witsel-gezorgd.html

10

Milan Lab krijgt klein broertje in Waregem, Francky Dury voelt spelers aan de tand.

 

Lees link:
https://www.demorgen.be/nieuws/milan-lab-krijgt-klein-broertje-inwaregem~b0fe5ae0/

11

Christiano Ronaldo en de truc met mondstuk, interview Het Nieuwsblad M.Van Damme,

 

Lees link:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/g433hej0p

12

Frédéric Van Burm kent de triggers, Nederlands Wetenschappelijk tijdschrift Podosophia interview.

 

Lees link:
https://mijn.bsl.nl/hoe-disbalans-in-de-kaak-hetbewegingsapparaat-beinvloedt/285932

bottom of page