Zoeken
  • fredericvanburm

Mijn darm 'lekt'... wat nu? Vertrouw een arts je probleem toe en doe minstens een bloedonderzoek!

Bijgewerkt op: 31 mei


Met de term lekkende darm wordt een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand bedoeld. Heel wat mensen krijgen dit te horen bij een bezoek aan arts-homeopaat, acupuncturist, chiropractor of osteopaat. Het klopt dat deze term vaker wordt gebruiktt in functioneel medische kringen en in vooruitstrevende (sport)medische praktijken.

Een leaky gut of lekkende darm is een belangrijk syndroom en géén alternatieve uitvinding of concept.

De wetenschappelijke zoekmachines tonen honderden publicaties die zijn verschenen in reguliere medische vaktijdschriften en waar tal van aandoeningen worden gelinkt aan een lekkende darmwand. Zoals degeneratieve gewrichtsaandoeningen, auto-immuunziektes, zwaarlijvigheid...

Een lekkende darm is géén alleenstaande aandoening, maar een multifactorieel probleem dat verschillende oorzaken samen heeft. Het is niet zo dat je met één product een lekkende darm kan behandelen.

De oorzaak opsporen, en niet het symptoom op zich behandelen is dé oplossing. (zie oorzaken)

Hoe komt darminhoud in je bloedbaan?

Tussen de cellen van de darmwand bevinden zich smalle kanalen. De darmcellen bevatten speciale eiwitten die als spiertjes werken en ervoor zorgen dat de kanalen open of dicht gaan. Deze structuren worden Tight Junctions genoemd en zijn zowel in de dunne als de dikke darm aanwezig. Bij het open gaan laten ze voedingsstoffen naar de bloedbaan door. Bij een verminderde functie van de Tight Junctions is er een afname van nuttige stoffen en een toename van de passage van ongewenste moleculen, zoals gifstoffen. Een onderdeel van die Tight Junction is Zonuline.

Zonuline is een hemoglobine-bindend eiwit dat ontdekt werd in 2000 door navorser A.Fasano.

De werking van Zonuline is complex en niet geheel opgehelderd, maar wel is bekend dat het een sleutelrol speelt in de doorlaatbaarheid van de darmwand.

Zonuline bloedtest?

Zonuline heeft rechtstreeks invloed op het sluiten van de opening van de darmwandkanalen. Andere Tight Junction eiwitten zoals Occludine, Actine en Claudine staan onder controle van Zonuline.

Bij een daling van de darmflora, ontstekingen, maar ook structurele ziektes zoals Crohn, colitis ulcerosa, allergieën en coeliakie is er een toename van zonuline en raakt het mechanisme ontregelt.

Een eenvoudige bloedtest kan dat opsporen.

Bij beschadiging van de Tight Junctions komt Zonuline vrij in de darminhoud waar het groeireceptoren stimuleert die aanwezig in de darmwand. Dit geeft een irritatie van de darmcellen waardoor ze verder verzwakken. Het Zonulinegehalte kan in de ontlasting worden gemeten en een toename wordt gebruikt als een biomarker voor verminderde darm barrièrefunctie. Ook bij stress gaan darmbarrières open, als strategie om de dan noodzakelijke fight en flight reacties van maximale energie te voorzien. Een tijdelijke leaky gut is dan een positief fenomeen dat helpt bij stresscoping.

Darmflora

Een lekkende darm wordt voor een groot deel veroorzaakt door een daling van gezonde bacteriën en een minder gevarieerde en rijke darmflora.

Darmbacteriën nemen af in soort en aantal door te geraffineerde koolhydraatrijk voedingspatronen, door te gemakkelijk gebruik van antibiotica, chemische stoffen,maagzuurremmers, ontstekingsremmers en pijnstillers en kunstmatige voedingsadditieven. De darmbacteriën krijgen ook in een wereld van overdaad niet genoeg te eten. Een gebrek aan vezelrijk voedsel en ook een lage voedselinname tijdens ziekte of na een operatie doet de darmflora sterk dalen. Wij staan minder bloot aan micro-organismen door hygiënemaatregelen en het gebruik van zeep en ontsmettende middelen.

Belangrijkste oorzaken van darmwandschade?

DeMeo publiceerde in de het vakblad J. Clin. Gastroenterology dat de lekkende darm een belangrijke rol speelt in het ontstaan van ziekten. De test wordt gecombineerd met andere analyses. De zonuline waarden kunnen zijn verhoogd bij:

- Alle "stress" oorzaken: stress zorgt voor een hogere vraag naar energie. Je lichaam zorgt voor de "flight-en fight response" door de darmwand maximaal open te gooien, zodat energie kan worden opgenomen in de bloedbaan. Een leaky gut is dan met andere woorden een overlevingsstrategie om beter met stress om te gaan. Kortdurend is er géén probleem, als de darmwand zich nadien weer sluit. Langdurige stress is dus de boosdoener. Een hele rist aan gevolgen loopt tot in je.. gewrichten, met schade en pijn als gevolg.

- Een glutenintolerantie, coeliakie. Gliadine afkomstig van gluten activeert zonuline en leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid. Glutenmarkers antigliadine en anti-t-transglutaminase


- Gebruik van NSAIDs, ontstekingsremmers type Nurofen, Ibuprofen, Diclofenac, ..

- Een laag sIgA gehalte

- Besmetting met Giardia lamblia

- De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, door de toename van lymfocyten en calprotectine

- Overgewicht, insulineresistentie waarden en een toename van TNF-α

- Eosinofilie bij allergieën

- Pancreatitis en leververvetting, test pancreas elastase

- Toename van gal door consumptie van vet voedsel (te veel ongunstige vetten)

- Door te weinig gunstige vetconsumptie, zoals noten, vette vis, omega 3..

- Overmatig gebruik van alcohol en daardoor een overbelasting van de lever

Nog meer testmogelijkheden

  • Analyse van je darmflora

  • Bloedmarkers: coeliakie markers: anti-gliadine en anti-t-transglutaminase

  • sIgA

  • Giardia lamblia opsporing via anti-lichamen

  • Osteopathische anamnese en klinisch buik/darmonderzoek:

  • ..Nog meer weten? Neem vrijblijvend contact op of maak online een afspraak.


1.973 weergaven0 opmerkingen