Zoeken
  • F.Van Burm, MSc.Ost.

Ben jij ook een voetballer van 'glas' ?Wapen dan nu jezelf voor het nieuwe voetbalseizoen.


Arjan Robben en Vincent Kompany: allebei zijn het wereldvoetballers, maar ook zogenaamde ‘spelers van glas'. Een term die aangeeft hoe gevoelig ze zijn voor blessures..

Arjan Robben

Komt dit jou bekend voor? Ben jij als speler ook 'breekbaar' of blessuregevoelig?

Doe dan zoals FC Bayern speler Robben. Met professionele osteopathie investeerde Arjan in zijn gezondheid om nadien een fantastisch WK in Brazilië te spelen.

Met flitsend voetbal bovendien! Denk maar aan de intussen legendarisch geworden solo waarmee hij toenmalig wereldkampioen Spanje helemaal oprolde.

Op dezelfde manier hielpen wij vorig seizoen onder andere Tomas Pina vooruit. Deze Club Brugge-speler onderging voordien al heel wat tests, maar raakte toch helemaal uit vorm.

(

Na slechts twee afspraken bij ons tekende Tomas helemaal klachtenvrij en gewapend met een sterker lijf een overeenkomst in de Spaanse Primera Division, waar hij intussen een prachtig seizoen afwerkte.

Wapen jezelf zoals topspelers

De huidige blessurepreventie bestaat vooral uit standaardtesten. Die bekijken voetballers veel te algemeen: alsof het lichaam uit aparte onderdelen bestaat die los van elkaar werken.

Toegegeven: sommige testen bekijken stabiliteit en belangrijke functionele bewegingen. Maar bepalende orgaanfuncties, hun mobiliteit en de integriteit van diepliggend bindweefsel worden dan weer helemaal niet doorgelicht.

Elk risicoprofiel of preventieadvies dat bijgevolg voortkomt uit die gedeeltelijke kijk is daarom niet voldoende.

De voorbije jaren hebben we in onze praktijk bij heel veel voetballers feedback verzameld.

Wat blijkt? Al die aparte test-en werkpunten implementeren in één programma blijft hun zwakke schakel.

Zo lees je in testresultaten heel vaak over een te zwakke core-stabiliteit.

Maar wat is 'core' eigenlijk? En waar komt die zwakte vandaan? En vooral: hoe pak je dat globaal en oorzakelijk aan?

Dat én nog veel meer, kom je allemaal bij ons te weten. Via een osteopathische totaalaanpak is betere preventie mogelijk. Het lichaam vormt nu eenmaal één geheel!

Jouw lichaam werkt als één geheel

Dat een andere aanpak nodig is, bewijst ook de wetenschappelijke voetballiteratuur. Bijvoorbeeld over hamstringletsels of kruisbandletsels zijn experten en hun besluiten heel erg duidelijk: de huidige preventie werkt onvoldoende, want meer dan 50 % van de blessures komt té snel terug. Ook de totale blessurelast van meerdere topteams (bekeken over 11 seizoenen) loopt niet terug, integendeel, dat cijfer neemt zelfs toe!

Innovatieve studies (Pedersen et al., 2014) tonen dan weer aan dat spieren zich gedragen als 'organen': ons bewegingsapparaat communiceert niet enkel met de hersenen via zenuwen, maar ook via myokines (hormonen) met alle vitale organen. Meer nog, de spierkwetsbaarheid wordt er mee door bepaald!

Daarom bevat ons testprotocol ook orgaantesten. Noem ze geïntegreerd speurwerk naar jouw verborgen gebreken.

Unieke aanpak

Onze screeningsmethode is academisch onderbouwd en werd voor en door de Jupiler Pro League geboren. Meer bepaald in het AG-Esseveelab, goed twaalf jaar geleden, onder impuls van toenmalig trainer van het jaar Francky Dury.

Sindsdien hebben we het testverloop geperfectioneerd tot één onderzoekmoment.

Jouw eerste screeningsmoment duurt op die manier anderhalf uur en omvat onder meer een intakegesprek, specifieke testen én nieuwe toegepaste spiertesten.

Een doorlichting van je levensstijl volgens de principes van de kPNI (klinische psycho-neuro-immunologie) maakt jouw individueel risicoprofiel compleet.

Het doel van de screening? Om via aansluitende behandeling terugkerende blessures in de toekomst te vermijden en jouw prestaties significant te verbeteren.

Onze screening is er voor iedereen

Wie kunnen wij helpen? In één woord: iedereen. Of je nu jeugdspeler bent, amateur of profspeler ... Voetbal zien wij niet voor niets als een breedtesport!

Wie je ook bent: onze preventieve lichaamsscreening bekijkt je hele lichaam in zijn samenhang: individueel en holistisch. Want de referentiewaarde, dat ben jij, ook in de toekomst.

Of die screening bij jou gegarandeerd nieuwe inzichten zal opleveren, weten we natuurlijk niet vooraf. Maar als we verborgen gebreken vinden die aanleiding geven tot blessures, dan kan je zeer belangrijke stappen vooruit zetten. Ook sommige Rode Duivels, zoals Eden Hazard, zijn hiervan het bewijs.

Onderzoek loont altijd de moeite, want voorkomen blijft tenslotte beter dan genezen.

Daarom: staat komaf maken met blessureleed op je agenda? Mis dan deze kans niet!

Wie, waar en wanneer?

Ben je benieuwd hoe dit werkt? Of wil je werk maken van je beste seizoen ooit?

Kom dan zeker langs. De hele zomer lang kun je bij ons terecht voor osteopathische pre-seizoensscreenings: van 20 juni tot en met 24 augustus 2019 om precies te zijn. Met een opvolging tijdens de winterstop.

Je vindt onze praktijk vlakbij de Gentse Watersportbaan: Zuiderlaan, 20, B-9000 Gent.

Wij zijn ook op dit werk voorbereid.

Frédéric Van Burm en Anton Carlier behaalden de hoogste academische graad in osteopathie en zijn bovendien docent aan de grootste opleiding in Europa, de International Academy of Osteopathy (IAO).

Individueel een afspraak vastleggen voor een screening is heel eenvoudig: gewoon via één klik naar de online agenda!

Jouw spieren als testmiddel, hoe werkt dat?

Spiertesten of AK (Applied kinesiology) zijn zeer precieze, geïsoleerde diagnostische spiertesten en worden ook wel functionele neurologie genoemd.

In getrainde handen weerspiegelen spieren en hun zenuwbanen immers op zeer betrouwbare wijze onderliggende centrale en perifere blessureoorzaken: denk maar aan littekenvorming, gewrichtslijden, orgaanverstoringen en stofwisselings-en afweerproblemen.

Stuk voor stuk oorzaken die jouw risico kunnen vergroten maar die andere testbatterijen links laten liggen.

De laatste 10 jaar doceerden wij deze spiertestmethode ook zelf, samen met collega-docenten Joe Shafer (USA) en Andrea Cecchi (IT) op de International Academy of Osteopathy.

Trouwens, die expertise helpt niet alleen bij pre-seizoensscreening, maar bij veel dagelijkse vraagstukken in de praktijk zoals 'waar komt mijn klacht vandaan?' Of nog: 'hoe komt het dat mijn blessure terugkomt of niet vlot geneest?'

In een notendop maken deze testen diepere inzichten eindelijk mogelijk. Wereldwijd zoeken duizenden sportlui daarom echte specialisten zoals ons op met als doel hun oude klachten voor te blijven.

Wil je nog meer weten over preventief onderzoek en osteopathische behandeling?

Of wil een afspraak met je hele team?

Neem dan contact op met Frédéric Van Burm via +32 496 52 21 14. Of mail via deze link


307 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven