Zoeken
  • F.Van Burm, MSc.Ost.

Actief als begeleider in topsport? rem dan mee de ontstekingsremmer.


Heb jij recent op Radio 1 ook voormalig FIFA-arts Dr. Michel D'Hooghe aan het woord gehoord?

Herbeluister dat interview anders zeker nog even hier: https://radio1.be/op-mijn-27ste-moest-ik-mijn-leeftijdsgenoten-reanimeren.

Je zult D’Hooghe enkele interessante zaken horen vertellen over hartfalen in de sport.

Ontstekingsremmers en hartfalen

Net daarover wil ik het in dit bericht even hebben. Hartfalen in de sport wordt in de wetenschappelijke literatuur namelijk steeds vaker in verband gebracht met het gebruik en vooral het misbruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire drugs (zogenaamde NSAID's).

In gewone taal zijn dat de niet-cortisonehoudende ontstekingsremmende pillen en pleisters, waarvan iedereen er wel in zijn huisapotheek heeft liggen. Deze pillen worden meestal te snel én zonder informed consent ingenomen voor het minste pijntje. En er wordt bovendien vaak reclame voor gemaakt op radio en tv, alsof het om onschuldige middeltjes gaat.

Het probleem én gevaar van zelfmedicatie in de sport begint vaak al op jonge leeftijd thuis, meestal gewoon door toedoen van een bezorgde maar niet goed geïnformeerde omgeving. Bovendien zien trainers op jeugdniveau hun jonge Messi's en Ronaldo's niet graag verstek geven voor de volgende lokale derby en knijpen ook zij nog vaak een oogje dicht.

Het kan perfect anders

Vanuit mijn positie als professioneel osteopaat in de sport (en dan vooral in het voetbal) weet ik dat het hoge gebruik van ontstekingsremmers ook vandaag een groot aandachtspunt blijft. Dat was zo toen ik zelf nog speelde, en dat blijft het tot op de dag van vandaag.

Tijdens stages bij AC Milan (vanaf 2004) zag ik dat het perfect anders kan. Of beter nog: anders moet. Het gebruik van ontstekingsremmende pillen bij deze Italiaanse topclub bereikte onder het complementair medisch toezicht en de zorg van collega J.P.Meersseman een reductie van wel 95%!

Gezien hun status en hun hoge werk- en prestatiedruk problematisch voor een dergelijk topteam zou je denken, maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn.

In 2007 speelde AC Milan zelfs de finale van de Champions League, met een topfitte kern met veel 'oudere' (lees 'blessuregevoelige') spelers … Anders gezegd: het kon en kan zonder.

AC Milan Lab was niets meer of minder dan een visie, een structuur die werd neergezet door gelijkgestemde artsen, trainers, therapeuten en bestuurders, met gezondheid als hoogste goed: geen pillen maar wel allerlei uitgekiende preventieve behandelingen die van het lichaam zelfgenezingsreacties vroegen en het op die manier versterkten, zoals osteopathie.

Probleem van cultuur

Tien jaar later, op het allerhoogste internationale niveau (bijvoorbeeld tijdens mijn aanwezigheid op de FIFA WK 2014-voorbereiding van de Rode Duivels) werd ik ook daar geconfronteerd met een 'normale' cultuur van NSAID-gebruik, niet in het minst onderhouden én gebanaliseerd door de coach: "als er een probleem is, dan geven we toch gewoon een spuitje en een pilletje?"..

Ondanks het feit dat er voor het eerst 'medicatie-vrije' geneeskunde onder de vorm van osteopathie aan de omkadering werd toegevoegd, naar mijn idee naar het bekende Italiaanse model, vond deze methode slechts zeer traag ingang in de spelerszorg, en dan alleen nog maar als er tijd voor was. Het was nieuw, onbekend terrein en het zorgde voor een tweestrijd tussen believers en non-believers.

De feedback uit het werkveld anno 2018 bewijst dat NSAID-pilgebruik nog steeds wordt aangeraden als de externe sportieve druk op trainer en bepaalde spelers toeneemt en de belangen groter worden.

Misbruik en gezondheidsrisico’s

Dat nieuwe medische inzichten zoals die van AC Milan eind jaren 90 niet snel op de hoogste sportniveaus ingeburgerd geraken, tonen FIFA-cijfers van op datzelfde WK 2014 in Brazilië: alle medische data illustreren dat bij minstens zes teams alle geselecteerden (23 spelers) ontstekingsremmers namen (bron: Dr. M. D'Hooghe, medische commissie FIFA).

De FIFA-conclusie is dat het niet anders kan dan dat deze teams dergelijke schadelijke medicatie innamen 'als preventie', en dat er eigenlijk sprake is van misbruik en fel verhoogde gezondheidsrisico's. Dat kan ook omdat deze middelen niet op de dopinglijst staan.

Nieuwe generatie sporters

Gelukkig is het echter perfect mogelijk om vandaag aan de nieuwe generatie topsporters uit te leggen dat ze, ondanks een ontsteking, beter geen ontstekingsremmers nemen.

Door die middelen te nemen, schakelen ze immers elke alarmfunctie in het lichaam uit.

Ze worden tijdens trainingen en wedstrijden door hun eigen lichaam niet meer van potentieel gevaar op de hoogte gebracht, waardoor de overbelasting alleen maar toeneemt. En het echte herstel feitelijk ook stopt. Dagelijks dragen wij met alle collega's in de praktijk in Gent deze boodschap uit.

Gevaar voor vaatvernauwing

Coaches en artsen helpen hier helaas nog steeds in mee. Door chronisch NSAID-gebruik nemen tal van schadelijke effecten erg toe, waaronder de beruchte selectieve vaatvernauwing rond de hartspier tijdens de inspanning!

Tijdens de inspanning hoort het hart nu net wel voldoende bloed en zuurstof te krijgen. Dus dringen veilige en werkzame alternatieven voor ontstekingremming bij sporters zich echt op.

Enkele moderne mogelijkheden die onze praktijk aan sporters en teams kan aanbieden zijn:

- osteopathie: screening en behandeling van de oorzaken achter de ontsteking;

- kpni-interventies zoals slapen, bepaalde herstelprikkels, voedingsinterventies en suppletie met bijvoorbeeld curcuma, omega 3, enzymen, mineralen, vitamines …;

- aanpassing van de gehele levensstijl;

- workshops en info-sessies voor coachingstaf én spelers, op alle niveaus, ter plaatse.

Kunnen wij met deze aanpak garanderen dat hartfalen bij (jonge) sporters hierdoor uitgesloten is? Uiteraard en jammer genoeg niet helemaal.

Maar de algehele gezondheid van al onze atleten zou er zonder twijfel sterker op vooruitgaan. In elke sport is het een trend dat er gestreefd wordt naar het gebruiken van het 'maximum potentieel'. Daarmee is de sterkte van osteopathie meteen duidelijk en kunnen wij helpen.

En als we op de koop toe enkele potentiële gevallen van hartfalen en/of vaatvernauwing rond de hartspier kunnen vermijden, dan lijkt me dat alleen al de moeite waard!

Vind je dit artikel interessant of nuttig? deel het gerust. Heb je een vraag of wil je alvast een afspraak..mail dan via deze website of bel naar +32 496 52 21 14. Wij helpen jou graag!


129 keer bekeken

Een dringend probleem? of online geen plaats meer vrij?  Telefoneer +32 496 52 21 14.  Wij helpen je spoedig! 

© 2019-2020 Van Burm Osteopaten                                                                                                                                         

  • Instagram Social Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon