Zoeken
  • @fredericvanburm

Voedingssupplementen zijn totaal zinloos, volgens hoogleraar Prof.Dr.F.Muskiet (Universiteit Groning


"Voedingssupplementen nemen is totaal zinloos, tenzij mensen OOK hun eetpatroon, hun leefstijl, de werk-en leefomgeving en hun bewegingsagenda grondig herbekijken."

Aan het woord is hoogleraar Prof.Dr.F.Muskiet, van de rijksuniversiteit Groningen bij een gastcollege in het Stam in Gent.

De kennis die in de cursus aangereikt wordt, vormt in de handen van geschoolde medische professionals een discipline-overstijgende meerwaarde. De fysiologische achtergrond van die eigen keuzes, zoals voeding en beweging, vormen de hoekstenen van deze relatief jonge theorie.

Basketball-pauze bij enkele lokale KFC co-workers, nabij Bryant Park, NY, New York, USA. (eigen foto). Fastfood en sport als enige tegenmaatregel is niet voldoende...

Volgens een collega van Prof.Muskiet, Prof. Dr. Williet van de gerenommeerde Harvard University Medical School (USA), zijn mensen de afgelopen decennia almaar vaker gaan lijden aan zwaarlijvigheid, pré-suikerziekte en andere Westerse welvaartsziektes zoals artrose, hart-en vaatziektes, osteoporose en kanker.

Volgens Muskiet, zelf ook hoogleraar pathofysiologie en klinische chemische analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt deze lijst met ziektes alleen maar langer.

Muskiet zegt in zijn hoorcollege over bloedwaarden dat dit komt omdat onze genen afstammen uit de oertijd en tot vandaag nog steeds niet goed zijn aangepast aan onze huidige moderne leefomgeving. De Homo Sapiens is vandaag volgens paleoantropologen ca.315 000 jaar oud.

De basis van de pni-interventiemethode komt volgens Muskiet neer op het principe dat het eenvoudiger is om de omgeving (epigenetica) te veranderen dan om het DNA (genetica) te manipuleren.

Het fundament van veel welvaartsziektes zou volgens Muskiet terug te vinden zijn in het feit dat onze voorouders leefden als jagers-verzamelaars in Afrika, met genetische aanpassingen voor het leven in de evenaarsomgeving.

Onze volkeren nu daarentegen leven als het ware met die 'genetische mismatch':

- veel verder weg van de evenaar (met véél zonlicht en een quasi 12 uurs bioritme)

- weg van de oorspronkelijke leefstijl met veel beweging en zelfbereide, gezonde lokale voeding.

Die mismatch komt er omdat onze genen slechts traag aanpassen aan een nieuwe sneller evoluerende moderne samenleving.

Onze genetische blauwdruk is nog steeds dezelfde, waardoor er conflicten optreden door onze huidige leefstijl met langdurende stress en bewerkt voedsel uit fabrieken.

Prof.Muskiet stelt dat veel van onze ziektes verklaard kunnen worden uit voedingsconflicten met ons 'oer'genoom. Er gaat te veel aandacht naar genetica, en te weinig naar voeding. Zo zou slechts 2% van de ziektes genetisch zijn, en 98% verworven.

Eten we best terug als oermens?

Uit archeologische vondsten, vergelijkende anatomie en genetica blijkt dat we dichtbij zoet water leefden en zeer veel vis, schaal-en schelpdieren, eieren, groenten en fruit aten.

Terug eten als oermens met rauw vlees of allerlei knollen om gezond te blijven, hoeft niet, aldus Muskiet. Het paleo-voedingsprincipe of 'ketogeen' eten kan in een voor ons aangepaste vorm véél gezondheidsvoordeel opleveren.

Het moet volstaan als we een aantal 'fouten' niet meer maken: zo streven we best naar een goede balans tussen aantal eiwitten, gaan we voor véél meer (gezonde) vetten en (complexe!) koolhydraten.

De maaltijdfrequentie, hoe vaak we eten dus, gaat idealiter ook naar beneden. de huidige 21 maaltijden per week hebben we vroeger ook nooit gekend, dus dat hoeft nu ook niet.

Intermittent leven met minder maaltijden per week is perfect haalbaar en bovendien véél gezonder, aldus pni-advocaat Muskiet.

Suppletie alleen vervangt dus nooit echte voeding. Het gebruik van supplementen kunnen ook zelden een foute voedingsfrequentie oplossen. Een totaalaanpak is hier nodig en dat doe je best bij opgeleide vakmensen.

Afsluitend gesteld eten we vandaag ook te veel snelle koolhydraten (bijvoorbeeld in de sport, waardoor we sneller weer honger krijgen en ziek worden of geblesseerd raken. We eten verder nog te veel transvetzuren.

Transvetzuren ontstaan bij het harden van vetten en veroorzaken volgens studies meer doden dan het verkeer.

Die vetten kunnen eventueel door visolie en plantaardige olie zoals olijfolie vervangen worden.

Contactinformatie Prof dr.Frits Muskiet

Tel. +31 (0)50 361 2733 of (0)50 361 9228.

E-mail Universiteit Groningen: f.a.j.muskiet@lc.umcg.nl


557 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven