Zoeken
  • @fredericvanburm Bron: De Volkskrant

2 op 3 amateurvoetballers raken tijdens het seizoen geblesseerd: een vicieuze cirkel.


De cijfers uit een studie van de KNVB (de Koninklijke Nederlanse Voetbalbond) én het UMCU (Universitair Medisch Centrum Utrecht) spreken voor extra aandacht voor dit probleem.

Meer dan 60% van de voor competitie ingeschreven voetballers uit de amateurreeksen raken tijdens hun seizoen minstens 1.6 keer (= bijna 2 blessures per speler) gekwetst.

Goed voor een totaal van 620 000 blessures per amateur seizoen.

80 % van die blessures situeren zich aan de onderste ledematen (Heup-Knie-Enkel-Voet).

De gemiddelde herstelduur van eenvoudige blessures werd berekend op ca. 3 weken.

Nogal cijfers als je bedenkt dat de meeste van die non-contact blessures makkelijk te voorkomen zijn door voldoende nachtrust, een gezonde levensstijl, voeding, preventieve warming-up oefeningen en periodieke osteopathische gezondheidsscreenings.

Als je de vakliteratuur erop naleest, leiden veel van die 'first-timer' blessures later tot recidieven (hervallen in dezelfde blessure) of nieuwe niet-contact letsels op een andere plaats.

De vaakst vernoemde redenen die onderzoekers daarvoor aangeven zijn onvolledige rehab, weinig aandacht voor blessure-restanten (bvb.fundamentele verplaatsing in gewrichten en spierletsel-geheugen) en tot slot weinig oog voor vermoeidheid en frisheid in de heropbouw.

Bovendien blijft 5 % van de geblesseerde voetballers ( = 310 000) tijdens hun herstelperiode ook tijdelijk weg van het werk.

Werkverzuim én her-blessurerisico vormen samen een niet te onderschatten sportieve en economische vicieuze cirkel.

Voel jij je aangesproken door dit onderzoek en wil je meer weten over hoe je dit risico zelf beperkt? Neem dan vrijblijvend contact via +32 496 52 21 14 op of maak hier online een afspraak voor een preventieve screening.


33 keer bekeken

Een dringend probleem? of online geen plaats meer vrij?  Telefoneer +32 496 52 21 14.  Wij helpen je spoedig! 

© 2019-2020 Van Burm Osteopaten                                                                                                                                         

  • Instagram Social Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon