Bio Frédéric Van Burm 

"Merken dat je aanpak op maat van elk individu hét grote verschil maakt, is een motivatie om steeds opnieuw te investeren en mijn vak mee te laten evolueren".

Osteopaat mét ervaring 

Na studies sportwetenschappen, kinesitherapie, manuele therapie en sportkinesitherapie werd Frédéric na 5 jaar extra studie professioneel osteopaat DO (International Academy of Osteopathy). 

Hij behaalde bovendien de hoogste universitaire graad in zijn vak: Master of Science in Osteopathy aan de University of Applied Sciences, Innsbruck.

Frédéric behoort tevens tot de eerste lichting gecertifieerde osteopaten in de sport (IAO Gent).

 

Tijdens die extra studiejaren werkte Frédéric mee aan de vakgroep voor orthopedie, fysische geneeskunde en revalidatie van de Universiteit Gent. 

Met die kennis en ervaring in de klassieke geneeskunde heeft Frédéric nu een unieke achtergrond die toelaat om beide kennisdomeinen te combineren. 

 

In de groepspraktijk in Gent is bovendien iedereen welkom

kinderen, volwassenen, niet-sporters en (top)sporters. Die praktijkvariatie helpt Frédéric om flexibel te denken en de ruimst mogelijke osteopathische ervaring aan te bieden.Zo kunnen veel uiteenlopende klachten effectiever aangepakt worden.

 

Bij de meeste klachten is er na 1 tot 3 sessies een duidelijke tendens van positieve verandering

 

Lange-termijn gezondheidopvolging en preventie na je klachten is een eigen keuze die Frédéric graag met raad en daad zal ondersteunen. 

 

Frédéric's aanpak kijkt naar jouw klachten (differentiaaldiagnose) én naar oorzaken in het hele lichaam (allostatische belasting), en volgt de geïntegreerde principes van de osteopathie

 

Iedereen kan telefonisch (+32 496 52 21 14) en/of online een afspraak maken.
 

Jarenlang docent en gastspreker

Frédéric deelt al jaren zijn kennis als docent aan de International Academy of Osteopathy (www.iao.be) in Gent en vooral in Kopenhagen (Denemarken).

Lifestyle 'medicine' - het genezen via acties die uit het lichaam vertrekken - staat in Scandinavië al langer op de kaart en blijkt op veel gezondheidsdomeinen een voorloper. 

Die progressieve visie brengt Frédéric terug mee naar zijn praktijk in Gent.

 

Aan de IAO was hij ook nog initiatiefnemer van de PAMs (Postacademische modules osteopathie in de sport) en 'Sport en Geïntegreerde spiertesten', waar wereldauthoriteiten Bruno Demichelis PhD, DC Joe Shafer (USA) en DC Andrea Cecchi (It.) 10 jaar gastdocent waren.

 

Frédéric is tot slot spreker en gastdocent op veel congressen en lokaties, wereldwijd. Ondermeer op Science & Football (Londen), FIFA bijeenkomsten (Gent, Antalya), het World Congress on Science & Soccer (in thuisstad Gent) en de WFA, de World Football Academy (Amsterdam), om er maar een paar te noemen.

 

Osteopaat/topsportconsultant op lokatie 
IMG_3493
IMG_3493
press to zoom

Frédéric bestudeerde de Milan Lab methodiek (AC Milan, Carnago, It.) meermaals ter plaatste en introduceerde diezelfde werkwijze nadien in het Belgisch voetbal, o.a.bij de staf van KSV Zulte Waregem (pre-seizoens blessurepreventie).

 

Hij hielp vervolgens de performance afdeling van NBA team New York Knicks en het U-18 voetbalteam FC Red Bull Salzburg, waar hij naast probleemoplossing ook instond voor de staff development workshops. De Red Bull ploegen zijn vandaag een begrip geworden in het Europees voetbal. 

 

Bij diezelfde Red Bull Academy in Oostenrijk kwam Frédéric met kpni en functionele bloedanalyses in contact. Door welbepaalde holistische verbanden te leggen worden co-oorzaken van chronische (sport) blessures en degeneratieve problematiek zoals artrose, artritis, enz. duidelijker. 

 

Vanaf 2012 bouwde ik Frédéric op vraag van Lieven Maesschalck  mee aan de gezondheid van de Rode Duivels in hun aanloop naar het WK voetbal in Brazilië 2014. Via toevoeging van Frédéric zijn specifieke werkwijze werden nog nooit eerder bekeken blessurerisico's in kaart gebracht, wat leidde tot krantenkoppen met als resultaat "0 blessures na de ganse voorbereidingsperiode".

 

Na die voorbereiding vervoegde Frédéric de staf van coach Henrik Pedersen bij HBKopenhagen, waar o.a. lifestyle veranderingen als innovatief medicijn werden ingevoerd.   

 

Op aanvraag werkt Frédéric als mobiele consultant voor individuele topvoetballers en atleten in binnen-en buitenland. Topsporters die hem voor dit werk vragen, kampen vaak met een vormcrisis en/of vervelende, terugkerende blessures

Mignolet_20140612083041_000_GMI2KJK0E.1-0
Mignolet_20140612083041_000_GMI2KJK0E.1-0
press to zoom
1465
1465
press to zoom
Onderzoeker en levenslang student

Een van Frédéric's onderzoeken is ‘Preliminary evidence of the efficacy of cranial osteopathy in professional football”, een Master of science-project dat recent werd opgepikt door het IOC sportcongres (Monaco 2017) en ook als abstract werd gepubliceerd in de Britisch Journal of Sports Medicine. 

In een andere publicatie heeft Frédéric samen met collega's Solleveld en Goedhart het effect locale haarden (bv.van mond-en darmgezondheid) op terugkerende blessurelast bij topvoetballers onderzocht en het sportsinjurylab mee vormgegeven. Frédéric stelde deze studie in 2012 én 2016 voor op het WCSS (Gent) en het FIFA-wereldcongress in Antalya. Meer leest u hier.